Project
Het 8ste Werk

Woningbouw
Opdrachtgever: Stichting Het 8e Werk
Aannemer:

Meer dan Prefab Badkamers

O, Portisa! Van de prefab badkamers voor de woning- en utiliteitsbouw? Dat zijn jullie toch? Ja, dat zijn we ja. Deels. Maar stiekem hopen we toch wel iets meer te zijn. Iets meer te betekenen.

Ongeveer een jaar geleden ontmoetten we Jaap Boersma en Gea Overweg. Zij hadden 7,5 jaar in Sri Lanka geholpen met het heropbouwen van een door de burgeroorlog verscheurd land. Ze vertelden dat ze daar enorm veel geleerd hadden. Hun grootste les? Samenwerken! In een hechte gemeenschap, krijg je alles voor elkaar, zolang je het maar samen doet.

Hoe anders was het toen zij terugkwamen in Nederland. Ook hier deden ze allerlei maatschappelijk werk, maar het grote verschil was dat men zich in Nederland veel individualistischer opstelt. Natuurlijk is de zorgverlening beter op orde, maar mede hierdoor is men ook veel meer op zichzelf en op de overheid gericht, terwijl we elkaar ook kunnen helpen.

Een Open Huis

Om hun gedachtengoed van samenwerken kracht bij te zetten, besloten Jaap en Gea in hun woonplaats Kampen hun woonhuis om te dopen in een Open Huis. ‘Ja dit was spannend, vertelt Gea. Financieel had dit voor ons de nodige gevolgen, maar uiteindelijk geloven we er heilig in dat we elkaar kunnen -nee moeten helpen!’. Het Open Huis fungeerde als thuisbasis voor mensen die het moeilijk hadden. De eerste donderdag aten er 10 mensen mee, maar al snel schoven er 40 man aan om mee te genieten van een grote pan soep. De gemeente droeg een steentje bij door onder andere het eten te subsidiëren en kreeg zo een steeds beter beeld van wat er gebeurde.

‘Volgens de gemeente kregen wij de mensen in beeld die zij niet in beeld kregen’, spreekt Gea nog steeds vol trots. Binnen korte tijd groeiden we van een vertrouwde omgeving om bij aan te schuiven voor het avondeten tot een opvangplaats waar mensen tijdelijk onderdak konden krijgen, om hun leven weer op orde te krijgen. Met steun en begrip vanuit de gemeente, ontwikkelde het concept zich in sneltreinvaart en ontstond Stichting Het 8ste Werk.

De stichting is gericht op samenwerken en biedt mensen de ruimte om wekelijks mee te eten, mee te koken, kluswerk te doen, met creatieve ideeën te komen of te exposeren op de kunstmuur. Het is mogelijk om voor anderhalf jaar onderdak te krijgen en daarnaast biedt het 8ste Werk de mogelijkheid om te onthaasten, mediteren, klussen of met elkaar andere activiteiten te verrichten.

Duurzaam bouwen

Bij een stichting die zo gericht is op samenleven, hoort ook een duurzame locatie. En ja, hier komen wij om de hoek kijken!

Na enkele gesprekken met andere organisaties over de productie van duurzame appartementen, kwamen Jaap en Gea via hun aannemer met Portisa in contact. Als je Sri-Lanka gewend bent, is de route naar Schelluinen een blokje om en binnen no time zaten Jaap en Gea bij Frederike aan tafel. ‘Ik was na één minuut helemaal om’ blikt Frederike terug.

Gea herinnert het zich nog goed. ‘Ik was gewend om ja-maar te horen en in plaats daarvan, bleef Frederike maar inhoudelijke vragen stellen. Ze wilde alles weten, allereerst van onze manier van denken en daarna van de nieuwe locatie’.

Adviesgesprek aanvragen

Zo veel mogelijk ruimte besparen

‘Ik heb aangegeven dat we badkamer units wilden produceren tegen productie- en materiaalkosten. En daarna wilde ik inderdaad alles weten. Ik wilde weten waar de mensen behoefte aan hadden en hoe we hier zo goed en efficiënt mogelijk in konden voorzien. Daarnaast wilde ik onderzoeken hoe we zo duurzaam mogelijk konden werken.’

Vanuit de gedachte meer te willen zijn dan een ‘prefab badkamer producent’, bleef het enthousiasme bij Portisa groeien. De appartementen zijn ontworpen op basis van het tiny house principe. Ons doel was om zoveel mogelijk ruimte te besparen. We werden vrijgelaten in het ontwerp, waardoor we heerlijk out of the box konden denken. Precies waar we voor staan!

Op 1 januari is de bouw van de appartementen gestart. Portisa is trots op de samenwerking met Het 8ste Werk en moedigt iedereen aan een steentje bij te dragen aan deze stichting of soortgelijke initiatieven. Waar we het meest trots op zijn? Gea vertelde dat ze door deze samenwerking weer meer vertrouwen heeft gekregen in ondernemend Nederland. Een groter compliment kun je ons niet geven.

Bekijk vooral www.het8stewerk.nl, het is een prachtige stichting!

Adres

Kaatsbaan 10
4209 AD Schelluinen
Nederland
Tel. 0031 (0)183- 64 05 21
Mail: info@portisa.eu

Op de hoogte blijven?

    @ 2022 Portisa - Privacy VerklaringAlgemene voorwaarden
    crossmenu